"Sadece bedenleri değil biraz da beyni beslesinler"
Televizyon dünyasının deneyimli spikeri Nurdan Hüsrev, Breaking News Turkey’den Savaş Uğurlu’ya bu mesleği yapmak isteyenlere altın değerinde önerilerde bulundu. Hüsrev, "Güzellik tek başına işe yaramaz, o güzellik ağız açıldığında sıfır olabilir. Tavsiyem şudur: Mutlaka eğitimini alalım, sürekli okusunlar ayrıca sesli de okusunlar. Sadece bedenleri değil biraz da beyni beslesinler" dedi.
Tüm Bürokratlar ve İş İnsanları Federasyonu (TÜMBİFED) tarafından İstanbul’da düzenlenen Akademi, Bilim ve Kültür Ödül Töreni'nde başarılı isimlere ödülleri verildi. Ödül törenine katılan deneyimli spiker, sektörle ilgili açıklamalar yaptı. Bu işi yapmak isteyen gençlere de altın değerinde tavsiyelerde bulunan deneyimli isim sadece ekranda güzel görünmeyle başarılı olunmayacağını belirterek, "Bol bol okuyun, kendinizi geliştirin" vurgusu yaptı.
"MANKENLER DE BU İŞİ YAPIYOR"
15 yıldır sektörde yer aldığını belirten Nurdan Hüsrev, "Haber spikerliği, sunuculuk, moderatörlük yapmaya çalışıyorum. Dijitalleşmeyle birlikte sunucuların haber anlatımı, sunumu, görüntüsü de biraz değişti. Aslında ben dijitalleşme dediğimiz yeni medyanın geleneksel medyayı beslediğini düşünüyorum. Bu anlamda tabi ki görüntü çok önemli ama sadece görüntüyle kalınmamalı, salt güzellik hiçbir şeye yaramaz. Sürekli okumak ve kendini geliştirmek gerekiyor. Mesleğini çok iyi icra eden isimler var ama biraz daha görselliğe kayıldığında işte o zaman durum değişiyor. Mankenlerin de bu işe adım attığını görüyoruz. Ancak 'manken ya da model diye bu işi kötü yapıyor' şeklinde bir genelleme yapamam, mutlaka işinde yetenekli olanlar da var. Bu belki de arz-talep meselesidir. Ancak güzellik tek başına işe yaramaz, o güzellik ağız açıldığında sıfır olabilir" diye konuştu.
Z KUŞAĞINI ELEŞTİRDİ
Eğitim vurgusu yapan Hüsrev, "Mankenler de bu işi yapabilirler ama eğitim almaları gerekiyor. Bu işin üniversitesini okumakla değil sürekli bir eğitimden bahsediyorum. Ben her gün 50 sayfa okumaya çalışıyorum. Bu iş çok nankör, boşlarsanız o diksiyon ve bilgi birikimi geriye gidebilir. Z kuşağı başarılı, ben onların en çok net oluşlarını, ne istediğini bilişlerini seviyorum ama çok hazıra konmak istiyorlar. Bu yönlerini eleştireceğim. Biraz tezcanlılar, akıllı telefonların ve bilgisayarların yoğun kullanıldığı bir dönem. Yazışmalarda bazen sesli harfleri bile kullanmıyorlar, bu anlamda biraz dikkat etmeleri gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı da Türkçe derslerinde 70 puanın altında ders notlarının sınıf geçmeye yeterli olmayacağını açıkladı. Belki bu durum Türkçemiz için önemli bir adım olabilir. Bu işi gerçekten yapmak isteyenlere de tavsiyem şudur: Mutlaka eğitimini alalım, sürekli okusunlar ayrıca sesli de okusunlar. Sadece bedenleri değil biraz da beyni beslesinler" şeklinde konuştu.
Mimarhaber: Mermer, Hirdavat, Apartman Bilgisi